Antunovich szobor Baján!

[2021-11-23]

Antunovich János (1815-1888) püspök a bunyevácok apostola. Nélküle aligha beszélhetnénk ma bunyevácokról. A lánglelkű püspök időt és energiát nem sajnálva munkálkodott a népe megmaradásáért.

A Horvát Külügyminisztérium adománya a teljes-alakos bronzszobor, melyért minden magyarországi bunyevác hálás lehet.

Korábbi hírek szerint a zágrábi Bernarda Pešorde művét - melyet Szabadkára szánták, ahol végül egy másik, egy ülő alakos Antunovich szobrot avattak 2020 október 15-én - helyezték volna el Baján. A kihelyezett szobor ettől számos ponton eltér.

A bunyevácok magyarországi fővárosának lakói igazán büszkék lehetnek, hogy még a Szabadkainál is nagyobb szobrot kaptak.

A bajai szobor a ferences rendház északi oldalának keleti végében (A Vízügyi Igazgatóság épületével szemközt) került nagyon szép és méltó elhelyezésre. A Déri Sétány - Széchenyi utca kereszteződése felől lépcsősor vezet a parkba, a márványtalapzaton lévő szoborhoz.
Avatására 2021 november 24-én 10.30-kor kezdődő szentmise után kerül sor.


Antunovich János integráló, egységesítő személyiség volt. Egész életében arra törekedett, hogy a déli szlávok közti ellentéteket csökkentse. Szomorúan tekintene most utódaira azt látva, napjaink nemzetiségi megosztottságát ami sokkal kiterjedtebb, mint az ő idejében.

Szobra előtt állva, az Ő szellemiségében törekedjünk az egységre magyarországi bunyevácokként, függetlenül attól, hogy mely nemzetiséghez tartozónak érezzük magunkat!

 

 

- tanulmányok, cikkek,
- bunyevác nyelvű irodalom,
- történelem, politika, helytörténet,
- néprajz, folklór, mesék,
- helyrajz, urbárium

Iroda:
6500 Baja,
Szabadság utca 84/B.

E-mail: iroda(kukac)bunyevacintezet.hu

Facebook: